Tietoa pilvipalveluista yrityksille

Pilvipalveluiden yleistymisestä huolimatta niihin liittyy monia säännöllisesti esitettyjä kysymyksiä. "Mikä on pilvipalvelu?" "Onko pilvipalvelu turvallinen?" "Mikä on paras pilvipalvelu yritykselle?" Vastaamme tällä sivulla vastata näihin kysymyksiin.

Mikä on pilvipalvelu?

Pilvipalvelu on esimerkiksi sovellus, palvelin tai palvelualusta, jotka tarjotaan käyttäjille pilvialustalta käytettäväksi. Näiden verkkoyhteydellä käytettävien palveluiden käyttöönotto ei siis vaadi yritykseltä erillisiä laitehankintoja. Palvelut ovat vaihtoehto perinteiselle tavalle, jossa yritys ostaa itse kaikki tarvittavat laitteet ja asentaa tarvitsemansa ohjelmistot työasemille.

Etuina käyttäjälle on muuttuvien tarpeiden mukainen nopea skaalautuvuus. Esim. uudelle työntekijälle voidaan nopeasti ottaa käyttöön tarvittavat ohjelmistot. Palvelut ovat verkon kautta käytettävissä paikasta riippumatta. Laitteistoriippumattomuus helpottaa liikkuvaa työskentelyä. Palveluiden päivitykset ovat automaattisia ja käytössä on aina uusin versio.

Mihin yritykset käyttävät pilvipalveluita?

Yleisimmät yritysten käyttämät pilvipalvelut ovat sähköposti, toimisto-ohjelmat, tietokantojen ylläpito, tiedostojen tallennus, kirjanpitosovellukset, asiakkuuden hallinnan CRM-järjestelmät ja laskentateho sovellusten ajamiseen.

Kaikille ovat tuttuja esim. Microsoftin Word, Excel ja PowerPoint. Office 365 palvelussa nämä, ja muut Office ohjelmien premium-versiot ovat käytettävissä pilviversiona. Käyttö on mahdollista useilla laitteilla, ja eri käyttöjärjestelmillä.

Käyttötarkoitus sekä liiketoiminnan muut vaatimukset määrittävät sen, minkä tyyppinen pilviratkaisu on tilanteeseen sopivin. Toteutustavan mukaisesti ratkaisut voidaan jakaa eri pilvityyppeihin.

Mikä on paras pilvipalvelu yritykselle?

Tämä on yleinen ja sinänsä ymmärrettävä kysymys, mutta siihen on vaikea vastata tyhjentävästi. Paras palvelu on se, joka vastaa yrityksen tarpeisiin, on turvallinen sekä helppo käyttää ja on kustannuksiltaan järkevällä tasolla. Monessa tapauksessa julkisen pilven valmis ratkaisu tekee kaiken tarvittavan, käyttöönotto on helppoa ja hinta voi olla muutamia euroja kuukaudessa. Joskus tarvitaan WhiteZonen virtuaalisessa palvelinkeskuksessa toimivia virtuaalipalvelimia jotka yhdistetään muiden palveluiden kanssa hybridipilveksi. “Paras” palvelu ei siis liity käytettäviin tekniikoihin tai valittuihin palveluihin, vaan tarkoituksenmukaisuuteen.

Onko pilvipalveluiden käyttö turvallista?

Hyvin suunniteltujen, toteutettujen, hallinnoitujen pilvipalveluiden käyttö on varsin turvallista. Kun pilvi-infra on kunnossa, korostuu käyttäjien eli yrityksen työntekijöiden toiminnan merkitys. Turvallisuutta voidaan parantaa mm. teknisillä ratkaisuilla, tietoturvaohjelmistoilla ja käyttäjäoikeuksien hallinnalla. Tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä on kuitenkin käyttäjien ohjeistaminen ja kouluttaminen. Suurin osa tietoturvaongelmista aiheutuu käyttäjien virheistä ja tietojenkalastelu pyrkii hyödyntämään tätä heikkoa kohtaa. Pilvessä toimivat palvelut eivät siis lähtökohtaisesti ole sen turvallisempia tai turvattomampia kuin muutkaan tekniikat.

Mitä tarkoittaa Saas-palvelu?

IT-alalla käytetään paljon englanninkielisiä käsitteitä ja niiden lyhenteitä. Pilvipalveluiden yhteydessä puhutaan usein SaaS-palveluista. SaaS on lyhenne sanoista Software as a Service, eli kyse on ohjelmiston hankkimisesta palveluna.

Vaikket olisi SaaS:ista koskaan kuullutkaan, saatat jo olla samalla periaatteella toimivan palvelun käyttäjä. Kuluttajapuolella tuttuja ovat esim. Gmail, Spotify tai Netflix. Yrityskäytössä tunnetuimpia lienee Microsoft 365 -palvelu.

Mitä hyötyjä yritys saavuttaa valitsemalla SaaS-palvelun verrattuna ohjelmiston ostamiseen? Käytetään esimerkkinä edellä mainittua Microsoft 365 -palvelua. Perinteisessä toimintatavassa yritys osti työntekijöilleen Office-asennuslevyn tai myöhemmin sähköisen asennuskoodin. Ohjelmistopaketti asennettiin työntekijän tietokoneelle, jolla se oli käytössä lisenssin voimassaoloajan.Jos firmaan tuli uusia työntekijöitä, niin sama toistettiin jokaisen kohdalla. Jos kertaostona hankittu lisenssi kävi jossakin vaiheessa tarpeettomaksi, niin mitään hyvitystä ei ollut mahdollista saada.

Nyt tilanne on Microsoft 365 -palvelun kanssa täysin eri. Jos asiakkaamme tarvitsee uuden lisenssin, hän ottaa meihin yhteyttä ja lisenssi on käytössä lähes välittömästi. Lisenssien määrää sekä tyyppiä voidaan muuttaa joustavasti tarpeiden mukaan. Saat palvelun kuukausilaskutuksella ja maksat siis aina vain tarvitsemastasi kapasiteetista. Työntekijä voi käyttää sovellusten selainversioita millä tahansa laitteella, mobiiliversioita puhelimella ja tabletilla, sekä lisenssistä riippuen työpöytäversioita tietokoneella. Kyseessä on siis laitteisto- ja paikkariippumaton palvelu.

Mikä on private cloud – yksityinen pilvi?

Pilvialusta, jonka käyttö on rajattu yhdelle organisaatiolle. Kyseessä voi olla esim. yrityksen sisäiseen käyttöön tarkoitettu palvelu. Alusta voi sijaita yrityksen omissa tiloissa tai palvelutarjoajan tiloissa. Palvelun sisältö riippuu täysin asiakkaan tarpeista. Kyseessä voi olla valmis pakettiratkaisu tai täysin yksilöllisesti rakennettu kokonaisuus.

Myös järjestelmän ylläpitoon on monia eri vaihtoehtoja. Asiakkaan täysin hallinnoima palvelu, palvelutarjoajan täysin hallinnoima tai jotakin tältä väliltä. Yksityisen pilven valintaan voivat olla syynä mm. toimialakohtaiset vaatimukset tieturvan tasosta tai tietojen käsittelystä. Yksityinen pilvi tarjoaa yleensä paremmat mahdollisuudet muokkaamiseen ja nopeisiin muutoksiin.

Mikä on public cloud – julkinen pilvi?

Pilvialusta, joka jaetaan useiden asiakkaiden kanssa. Yksi yleisimmistä on Microsoft 365 -palvelu. Alusta sijaitsee Microsoftin tiloissa ja asiakkaat ostavat ja käyttävät tätä samaa palvelualustaa.

Julkisen pilven käyttöönotto on yleensä helppoa. Valmis kokonaisuus, nopea käyttöönotto ja edulliset aloituskustannukset ovat monelle yritykselle tärkeitä tekijöitä. Automaattiset päivitykset, hyvä käytettävyys ja tietoturva tarkoittavat sitä, että yrityksen ei itse tarvitse juurikaan huolehtia järjestelmän ylläpidosta.

Yleensä julkiset pilvet sopivat pienille ja keskisuurille yrityksille tai yrityksille joiden tarvitsema palvelu on standardipalvelu, esim. sähköposti, toimisto-ohjelmisto tai tiedostopalvelin. Näiden palveluiden muokkaaminen omiin tarpeisiin on rajallisempaa.

Mikä on hybrid cloud – hybridipilvi?

Pilvialusta, jossa yhdistetään yksityinen pilvi ja julkinen pilvi. Yrityksellä voi esim. olla käytössä julkinen Microsoft 365 Business-palvelu ja yrityksen sisäinen, yksityinen verkkopalvelu. Näiden alustat sijaitsevat eri paikoissa.

Asiantuntijan avulla näistä muodostettu hybridipilvi on vaivaton käyttää, tietoturva on otettu huomioon ja tietoliikenneyhteydet toimivat. Palveluita voidaan lisätä, poistaa ja skaalata asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Toteutus ja hallinnointi tehdään aina asiakaskohtaisesti.

Tarvitko lisätietoa pilvipalveluista?

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Mika Paakkanen

Partner, Lisenssit ja ohjelmistot, OmaPilvi -palvelut

mika.paakkanen@whitezone.fi

Puh. +358 50 461 6422

Jätä yhteydenottopyyntö, soitamme sinulle

Lue lisää pilvipalveluiden asiantuntemuksestamme